головна від ферми до столу наші вівці фотогалерея Зелений Дуб форум цікаві сайти  контакт стрічка RSS

Романівські вівці www.vivci.kardash.com.ua

Про харчування високопродуктивних овець
 

        Найбільші можливості для підвищення продуктивності отари безпосередньо залежать від кількості ягнят отриманих від вівці на рік. Ось що рекомендує фахівець університету штату Північна Дакота (North Dakota State University) Роджер Дж. Хауген для успішного вирощування і повного використання виробничого потенціалу високопродуктивних овець.
         Обмеження на використання потенціалу відтворення овець надає недостатнє харчування під час останніх тижнів суягності та раннього періоду лактації. Ці етапи вимагають підвищення на початку лактації до 175 відсотків рівня енергії на обслуговування овець при вигодовуванні близнюків. Необхідні також більш високі рівні білка в раціоні.
       Труднощі в народженні живих і вирощуванні декількох ягнят часто відображають недостатнє харчування під час останніх тижнів вагітності та / або на початку лактації. Харчування протягом останніх  4 - 6 тижнів вагітності дуже важливе, особливо для овець що мають кілька плодів. У цей період відбувається приблизно дві третини внутрішньоутробного розвитку. На цьому етапі виробництва стає особливо важливою вища якість корму. Найвищі поживні вимоги для продуктивного стада є також протягом перших 3 до 5 тижнів лактації. Якість і кількість енергії і білка дуже важлива, щоб споживання не стало стримуючим фактором для виробництва молока. Виробництво молока безпосередньо залежить від кількості молочних ягнят. При вигодовуванні двійні вівця може виробляти на 25 відсотків більше молока, ніж у випадку одного ягняти. Таким чином, потреба в кормах лактуючих овець залежить від кількості виробленого молока.
        
Для досягнення оптимальної продуктивності важливе значення має кількість накопиченої в тілі енергії у вигляді жиру. Груповання овець на основі стану організму (худа, середня, жирна) за 4 - 6 тижнів до окоту є дієвим способом більш ефективно годувати овець під час пізньої вагітності.
       
Вівці, які годують декількох ягнят, мають більш високі надої молока і краще виживання ягнят, якщо вони знаходяться в середньому або вище стані вгодованості організму в період лактації. Для забезпечення правильного харчування годуючих маток після окоту їх необхідно об'єднати в однорідні групи за кількістю ягнят (одне або декілька), віком овець та датою окоту. Така практика може дати значну економію корму.
       
Більшість овець може вигодувати кілька ягнят природно і ефективно, якщо мають адекватний раціон харчування.
       
Треба розуміти, що голод ягнят і деякі інші причини перинатальної смертності тісно пов'язані з неправильним харчуванням вівці в кінці вагітності і на початку лактації.

       Уявлення про енергозатрати та потребу в кормах під час суягності і лактації дають приведені нижче узагальнені дані з методичних вказівок "НТП-АПК 1.10.03.001-00.  Нормы технологического проектирования овцеводческих предприятий".

Суточная потребность в питательных веществах маток в первой половине суягности.

Живая масса, кг

Потребность

сухое вещество, кг

Кормов. ед.

обменной энергии, МДж

Тонкорунные

40

1,40

0,90

10,0

50

1,75

1,05

12,5

60

2,00

1,15

13,5

70

2,00

1,25

14,5

Полутонкорунные

50

1,40

0,95

10,5

60

1,50

1,00

12,1

70

1,70

1,10

14

Шубные

40

1,25

0,90

10,5

50

1,35

1,00

11,3

60

1,40

1,10

12,2

Каракульские

50

1,60

0,95

12,0

Суточная потребность в питательных веществах маток в последние два месяца суягности.

Живая масса, кг

Потребность

сухое вещество, кг

кормов, ед.

обменной энергии, МДж

Тонкорунные

40

1,60

1,15

12,5

50

1,90

1,35

14,5

60

2,10

1,45

16,5

70

2,30

1,55

17,5

Полутонкорунные

50

1,60

1,25

15,3

60

1,70

1,35

16,0

70

1,80

1,45

17,2

Шубные

40

1,50

1,40

14,5

50

1,60

1,55

16,5

60

1,75

1,65

18,5

Каракульские

50

1,90

1,35

16,2

Суточная потребность в питательных веществах подсосных маток.

Живая масса, кг

Потребность

сухое вещество, кг

кормов, ед.

обменной энергии, МДж

Тонкорунные

Первые 6 - 8 недель лактации

40

1,70

1,65

17,0

50

2,00

1,90

20,0

60

2,30

2,05

23,0

70

2,60

2,15

24,5

Вторая половина лактации

40

1,65

1,25

13,5

50

1,95

1,45

15,5

60

2,15

1,55

17,0

70

2,35

1,65

18,0

Полутонкорунные

Первые 6 - 8 недель лактации

50

2,10

2,00

21,0

60

2,20

2,10

22,0

70

2,30

2,20

23,0

Вторая половина лактации

50

1,80

1,45

17,2

60

1,80

1,55

18,4

70

2,10

1,65

19,2

Шубные

Первые 6 - 8 недель лактации

40

2,20

2,20

22,0

50

2,30

2,30

23,0

60

2,40

2,40

24,0

Вторая половина лактации

40

1,80

1,50

15,7

50

1,90

1,60

16,8

60

2,00

1,70

17,7

Мясо-сальные

Первый период лактации

60

2,3

2,0

21,0

Второй период лактации

60

2,1

1,7

18,5

       В цей період необхідно не просто механічно збільшувати кількість кормів, тому що по мірі росту плоду об'єм рубця зменшується і вівця не може споживати великої кількості малопоживних кормів (наприклад, соломи). Корми повинні бути концентрованими і високопоживними.

 

Джерела:

  1. Roger G. Haugen, High-Producing Ewes- A Nutritional Overview. North Dakota State University Fargo, North Dakota 58105  http://www.ag.ndsu.edu/pubs/ansci/sheep/shepfact/highprod.htm

   2. НТП-АПК 1.10.03.001-00. НОРМЫ ТЕХНОЛОГИЧЕСКОГО  ПРОЕКТИРОВАНИЯ ОВЦЕВОДЧЕСКИХ ПРЕДПРИЯТИЙ . Москва 2000

    
 Інші статті по темі:
  1. Цінні біологічні особливості романівських овець   Аборигенна романівська вівця є унікальною і однією з перспективних порід не тільки в Росії, а й в світі . Цінні біологічні особливості романівських овець, - висока плодючість і поліестричність, чим обумовлюється високий рівень м'ясної продуктивності (60-100 кг ягнятини) і можливість рівномірного протягом року надходження продукції.....
  2. Звідкіля походять романівські вівці? Породу названо  по назві міста, в околицях якого вона була виведена ...
  3. Романівська порода овець (За В.О. Сухарльовим) Романівська порода овець унікальна за комплексом господарсько-корисних і біологічних особливостей , яка унаслідувала від північних коротко­хвостих овець тонкий хвіст, здатність приходити в охоту і запліднюватись на протязі всього року (поліестричність) та давати за одне ягніння двоє, троє і більше ягнят (багатоплідність), високу життєздатність і пристосованість до суворих умов сніжних зим і пасовищного утримання. Спрямована селекція забезпечила високу скоростиглість романівських овець і цінні якості їх овчин, які не мають собі рівних за легкістю, міцністю, красою і теплозахисними властивостями.....
 4. Вода - зима - вівці ...Якщо в холодну пору ваші вівці не дають достатньо молока, можливо що вони не отримують достатньо питної води, лише тому що вона занадто холодна..

Статті баранина від ферми до столу

   

Овеча ферма Зелений Дуб

    Романівські вівці це унікальна генетично чиста і одна з найбільш перспективних порід в світі.   Вона має високу плодючість (зазвичай 3-4 ягнят за окіт)  і поліестричність.   Вівці здатні приходити в охоту і давати потомство в усі сезони року.
      Романівські барани найкращі стимулятори і пробники. Вони мають високе лібідо протягом всього року і здатні в  короткі терміни охоплювати більше овець, ніж барани інших порід.

    При промисловому схрещуванні  романівських овець з іншими породами в повній мірі проявляється гібридна сила при високій плодючості.

 

Наша ферма  з садибою - прекрасне місце для відпочинку   

Садиба Зелений Дуб це:

Овеча ферма і садиба Зелений Дуб
• Зручне проживання
 • Спілкування з домашніми тваринами
• Мальовничі краєвиди
 • Чисте повітря та вода (навколо змішані ліси і жодного промислового підприємства)
 • Збір грибів, ягід, лікарських  рослин
 • Можливість здійснити одноденні піші або велосипедні походи
Погода на фермі Зелений Дуб
  Погода в Україні
Наші партнери:
  Торф'яні субстрати для аматорів та професіоналів
  Мозаїка в архітектурі і дизайні
 

© 2012 ПП Кардаш   Усі права захищені. Останні зміни: 08.05.2012.