головна від ферми до столу про нас фотогалерея Зелений Дуб форум цікаві сайти контакт стрічка RSS
 
 

 

 

 Зелений Дуб

 

 

 

 

 

 

 

Романівські вівці www.vivci.kardash.com.ua

Баранина від ферми до столу
Статті, стандарти, кулінарні рецепти, поради
1. Статті

    1.1. В-а-а!!!  Вівці на галявині біля Білого Дому ! "Хто з президентів США пас овець біля Білого Дому"?..Вівці природні винищувачі бур'янів.....

  1.2.  Зоотерапія з вівцями      Зоотерапія - це система лікування людини спілкуванням з тваринами - один з найдавніших напрямків медицини, в розвиток якого сьогодні вкладаються солідні гроші....

    1.3. Цінні біологічні особливості романівських овець   Аборигенна романівська вівця є унікальною і однією з перспективних порід не тільки в Росії, а й в світі . Цінні біологічні особливості романівських овець, - висока плодючість і поліестричність, чим обумовлюється високий рівень м'ясної продуктивності (60-100 кг ягнятини) і можливість рівномірного протягом року надходження продукції.....

    1.4. Романівська порода овець (За В.О. Сухарльовим) Романівська порода овець унікальна за комплексом господарсько-корисних і біологічних особливостей , яка унаслідувала від північних коротко­хвостих овець тонкий хвіст, здатність приходити в охоту і запліднюватись на протязі всього року (поліестричність) та давати за одне ягніння двоє, троє і більше ягнят (багатоплідність), високу життєздатність і пристосованість до суворих умов сніжних зим і пасовищного утримання. Спрямована селекція забезпечила високу скоростиглість романівських овець і цінні якості їх овчин, які не мають собі рівних за легкістю, міцністю, красою і теплозахисними властивостями.....

    1.5. Звідкіля походять романівські вівці? Породу названо  по назві російського міста, в околицях якого вона була виведена ...

    1.6. Вода - зима - вівці ...Якщо в холодну пору ваші вівці не дають достатньо молока, можливо що вони не отримують достатньо питної води, лише тому що вона занадто холодна...

    1.7. Про харчування високопродуктивних овець ...  Обмеження на використання потенціалу відтворення овець надає недостатнє харчування під час останніх тижнів суягності та раннього періоду лактації...

    1.8. Послеродовой период у овец романовской породы  .... при наличии активного моциона до родов и после родов и физиологической стимуляции бараном-пробником после родов инволюция половых органов заканчивается в первый месяц после родов и создаются все необходимые условия для наступления беременности сразу после окончания послеродового периода....

   1.9.  Переработка шерсти. Валяльный промысел - традиционное ремесло Полесья Валяльный промысел, издавна игравший важную роль в быту полещуков, имел целью валяние сукна и изготовление войлока, валенок, шапок. Из сукна шили верхнюю одежду, головные уборы, штаны. Войлок шел на изготовление конской упряжи: седелок, седел, хомутов...

 1.10. Кожевенные промыслы Полесья. Исторический очерк ...      Уже в XVI в. жителям Волыни, в том числе и Полесья, были известны такие кожаные и меховые изделия, как «боты», «полуботики» (даже сафьяновые), беличьи шубы, кожухи, широкие кожаные пояса, калиты, мошны, сумки из юфти, барсучьей, лосиной кожи, упряжь . Эти изделия изготовляли городские ремесленники ...

  1.11. Зеленый корм круглый год (Dr. Maxwell Bentley)  Давно существует технология, позволяющая всего за семь дней выращивать зеленую кормовую массу (с полным циклом - от посева семян до получения молодых побегов) в закрытом помещении без грунта. Звучит неправдоподобно, но именно эта технология может оказаться настоящим спасением при отсутствии достаточно продуктивных пастбищ.  Глава из  книги по этой теме Dr. Maxwell Bentley. COMMERCIAL HYDROPONICS  изданной еще в 1959 году....

  1.12. Екзотичні забуті рецепти  вичинення  шкіри        Індіанці Північної Америки використовували для вичинення  шкір мозок тварин, який намазували на міздрю. Иноді застосовувалася печінка, залози, або суміш різних компопонентів, частіше мозку й печінки. Деякі шкіри з музейных колекцій, вичинені індіанцями сто років тому, сьогодні цілком придатні для використання.

1.13. Кормовые отравления сельскохозяйственных животных

    1.13.1. Отравления плесневыми грибами

    1.13.2. Отравления головневыми грибами

     1.13.3. Отравления ржавчинными грибами

 1.14. НОВИНИ. Китайські генетики клонували  вівцю з «дієтичним» м’ясом         За повідомленням агентства Рейтер китайським вченим вдалося  отримати генетично модифіковану вівцю, в геном якої був введений ген, відповідальний за продукувння «хороших» жирів. Другим донором гена був вибраний круглий хробак Caenorhabditis elegans ....

1.15. Заготовка, хранение и использование сычугов  В статье излагается технология сбора и хранения сычугов, а также рецепт приготовления ферментных препаратов (сычужной вытяжки, закваски) в домашних условиях...

  1.16. Производственная система получения, переработки и реализации продукции романовского овцеводства. А.М. Жиряков - д.с/х.н., В.Г. Двалишвили - д.с/х.н., В. И. Чинаров - д.э.н., В.Д. Мильчевский - д.с/х.н. ...Мясо-шубные овцы в типе романовской породы полиэстричные и более технологичны. Ягнята от них рождаются крупнее романовских, сохранность к отбивке у них выше. В результате затраты труда на их выращивание сокращаются, а выход ягнят к отъёму от маток получается наравне с романовскими....

  1.17. Ґирлиґа (дирлиґа, ґерлиґа, Shepherds Crook) інструмент і символ вівчарства  ... Ґирлиґа  має безліч застосувань. Це і підтримка при ходьбі по складній пересіченій місцевості,  інструмент для відловлювання  овець,  кіз та ягнят на шию або ноги, а також зброя для самооборони проти зграї хижаків. 

  1.18. Стрижка овец... Стрижка овец – трудоемкий и ответственный процесс, осуществляемый в максимально сжатые сроки и в наиболее оптимальное время для получения продукции высокого качества. От правильной ее организации и проведения во многом зависит качество получаемой шерсти...

   1.19. Новини з Брюсселю. Повідомлення  з  міжнародного форуму вівчарів Міжнародна організація COPA- COGECA (Об'єднаня фермерів і їх кооперативів у країнах Європейського Союзу) провела міжнародний  вівчарський форум для  для фермерів і переробників ......

2. Стандарти, нормативні документи, інструкції

   2.1. Кодекс Аліментаріус. Кодекс Аліментаріус (Codex Alimentarius) або харчовий кодекс - це звід міжнародних харчових стандартів, прийнятих Міжнародної комісією ФАО / ВООЗ щодо впровадження кодексу стандартів і правил по харчових продуктах (Комісією «Кодекс Аліментаріус»). Стандарти Кодексу охоплюють основні продукти харчування - як оброблені і напівфабрикати, так і не оброблені. Кодекс  є глобальним орієнтиром для споживачів, виробників і переробників харчових продуктів, національних органів з контролю якості харчових продуктів і міжнародної торгівлі харчовими продуктами. Вплив цього міжнародного продовольчого стандарту поширюється на всі континенти. Розробники: Всесвітня організація охорони здоров’я та Продовольча і сільськогосподарська організація ООН (CODEX ALIMENTARIUS, International Food Standards, World Health Organization, Food and Agriculture Organization of the United Nations). Більш докладно про Codex Alimentariusна нашому сайті   >>>>

     2.1.1.  Кодекс Аліментаріус -иробництво продуктів тваринництва" відноситься до гігієни виробництва сирого м'яса, м'ясної продукції і напівфабрикатів, починаючи від вирощування тварин і до роздрібної продажі м'яса...

    2.1.2. Кодекс Аліментаріус - "Керівні положення з виробництва, переробки, маркування та збуту органічних харчових продуктів"  переслідують такі цілі:  захист споживачів від обману і шахрайства на ринку, а також від використання необгрунтованої інформації про продукцію,  захист інтересів виробників органічної продукції,, забезпечення інспекції та дотримання цих Керівних положень на всіх етапах виробництва, підготовки, зберігання, транспортування і збуту, узгодження положень, що регламентують виробництво, сертифікацію, ідентифікацію і маркування органічних харчових продуктів, підтримка і вдосконалення органічних сільськогосподарських систем в кожній країні....

    2.1.3. Кодекс Аліментаріус - "Молоко і молочні продукти" розповсюджується на молоко і молочні продукти (сметана, сири, харчовий казеїн та ін.) і на харчові добавки до них....

    2.1.4.Кодекс Аліментаріус - "Загальні методичні вказівки відносно використання арабського терміну  «HALAL» («ДОЗВОЛЕНО») CAC/GL 24-1997" Дані методичні вказівки розповсюджуються на використання терміну «halal» (халал, халяль) та інших еквівалентних йому термінів в оголошеннях про властивості продукту, використання в торгових марках, фірмових та комерційних назвах. ....

    2.2.  ГОСТ 7596-81 М'ЯСО. Оброблення баранини і козлятини для роздрібної торгівлі (Meat. Cutting of mutton and goal meat for retail trade). Цей стандарт встановлює порядок оброблення туш баранини і козлятини на окремі сортові відруби....

     2.3. Інструкція з охорони праці в тваринництві Основні положення типової  інструкції з  охорони  праці під час догляду за тваринами розроблені  Міністерством агропромислового комплексу України в 1999 році та погоджені з національним НДІ охорони праці. В інструкції викладені вимоги з охорони праці під час догляду за тваринами, а саме: великою рогатою худобою, плідниками, свинями, вівцями і козами, кіньми, під час стриження тварин, роботи на гужовому транспорті, вантаженні, вивантаженні та транспортуванні тварин....

     2.4. ГОСТ 26029-83 Сперма баранов неразбавленная свежеполученная. Технические требования и методы испытаний (Fresh non-deluted sperm of rams. Technical requirements and test methods)     Настоящий стандарт   распространяется на свежеполученную неразбавленную сперму,  взятую в искусственную вагину от здоровых баранов-доноров, предназначенную для искусственного осеменения овец.

    2.5. ОСТ 46 156-84. Зоотехнические требования при бонитировке (оценке) овец. Овцы романовской породы ....Стандарт породы. Бонитировку овец романовской породы проводят в течение всего года при достижении 8-9-месячного возраста, через три месяца после первой стрижки...

    2.6. ГОСТ 5111—55 .  ОВЦЫ И КОЗЫ ДЛЯ УБОЯ. Определение упитанности.... Настоящий стандарт применяется при определении упитанности овец и коз, заготовляемых и сдаваемых для убоя. Стандарт действующий в Украине....

    2.7. ГОСТ Р 52843-2007. Овцы и козы для убоя. Баранина, ягнятина и козлятина в тушах. Технические условия .... Стандарт  распространяется на овец и коз, предназначенных для убоя, баранину, ягнятину и козлятину в тушах, предназначенных для розничной торговли, сети общественного питания и промышленной переработки на пищевые цели...

   2.8. Виробництво сиру. Терміни та визначення понять по ДСТУ 4420:2005 ....Підприємствам, установам, організаціям, технічним комітетам стандартизації, інформаційним службам, інформаційним центрам, що діють в Україні та причетних до сфери виробництва, зберігання та використання сиру  рекомендовано застосовувати терміни та визначення понять щодо виробництва сиру згідно . ДСТУ 4420:2005.....

   2.9. ТУ У 46.39.069-95 СЫРЫ РАССОЛЬНЫЕ Технические условия. Разработано Технологическим институтом молока и мяса УААН. Настоящие технические условия распространяются на сыры рас­сольные,  вырабатываемые из пастеризованного молока   /коровьего, овечьего    или их смесей/ путем свертывания его  молокосвертывающими препаратами, и предназначение для непосредственного употреблен в пищу...

3. Книги
3.1.

Дейхман Е.К. 'Организация работы на овцеводческой ферме' - Москва: ОГИЗ-СЕЛЬХОЗГИЗ, 1949 - с.120. Книга написана более 60 лет тому для колхозников. Рекомендации очень разумные и вполне актуальна и в наше время  (постановления пленумов и съездов КПСС можно пропустить). К сожалению колхозники ее не читали и развалили овцеводство.

  Дейхман Е.К. 'Организация работы на овцеводческой ферме'

Избраные главы из книги.

 
 1. III. Грубошерстные овцы. Романовские овцы
 2. Организация кормовой базы
 3. Основы организации труда на ферме
 4. Организация и проведение случной кампании
 5. Окот овец и выращивание ягнят
 6. Пастбищное содержание овец
 7. Стойловое содержание овец
 8. Кормление овец
 
3.2.

Д.М. Маншеев, Традиционное    скотоводческое    хозяйство бурят Восточного Присаянья (конец XIX - начало XX вв.)  - Улан-Удэ: Изд-во ВСГТУ. 2006. - 205 С.  Монография посвящена традициям скотоводческого хозяйства бурят Восточного Присаянья конца XIX - начала XX в., которые иллюстрируют хозяйственно культурную адаптацию кочевников к специфическим условиям субаридной системы.

 

Избраные главы из книги.

        3.2. Производство изделий из продуктов скотоводства

       Присаянские буряты издавна использовали для изготовления одежды, постели и предметов быта продукты скотоводства (шерсть, волос, сухожилия, кожу, кость и т.д.).

  3.2.1.Изготовление продукции из шерсти, волоса и сухожилий
       -  Изготовление продукции из шерсти
      - Изготовление продукции из сухожилий

3.2.2. Изготовление продукции из кожи, рога и костей

 
3.3.

Rieder, H. Schafe halten, Ulmer Verlag, Stuttgart, 1998.     Щоб домогтися успіху в утриманні навіть декількох овець, потрібно багато чого знати.

        На початку  в вівчарів-початківців не вистачає потрібного досвіду й знань, і це іноді приводить до розчарувань. Допомоги варто шукати в компетентному, перевіреному на практиці посібнику, яким і є ця книга. В ній просто й зрозуміло роз'ясняються елементарні речі, даються практичні поради по утриманню і догляду з метою зробити розведення овець приємною й корисною справою.

            Ця книга написана насамперед  для починаючих вівчарів, яким бракує самих елементарних знань. Автор добре знайомий із проблемами й турботами вівчарів, має багатий практичний досвід по утриманню власного маленького поголів'я овець. Тому навіть досвідчений вівчар прочитає книгу з таким же інтересом, як і новачок. 

 

Деякі глави із книги Rіeder, H. "Schafe halten":

      

Що треба знати починаючому вівчареві

Початок розведення овець - підготовка й планування

Вівці - охоронці природних ландшафтів

Діти в догляді за вівцями

•  Агресивність баранів

 
 

 

   Є російський переклад цієї книги:  Х. Ридер. Овцы. Пер. с нем. - М.: ООО  «Издательство Астрель», 2003. - 158, с: ил.
3.4.

А.М.Николаев, В.Ф.Малушко.  ТЕХНОЛОГИЯ СЫРА, Издание третье, переработанное и дополненное.  Издательство «Пищевая промышленность», 1977 г, 336 с.

      В книге подробно рассмотрена общая технология и особенности частной технологии сычужных и плавленых сыров; приведены методы изготовления бактериальных заквасок. Большое внимание уделяется использованию бактериальных заквасок и бактериальных препаратов. По ходу технологического процесса описано оборудование для пастеризации молока, приготовления бактериальных заквасок и выработки сыров.

     Кроме того, в книге рассмотрены научные основы современной технологии сыра в объеме, необходимом для сознательного, прочного и глубокого овладения профессией сыродела.

 

      Некоторые главы из книги А.М.Николаев, В.Ф.Малушко   "Технология сыра":

   Молоко как сырье для производства сыра

Свойства и сыропригодность молока

Состав и свойства  овечьего, козьего и буйволиного молока

Пороки молока

Оценка качества молока для изготовления сыров

 Созревание и резервирование молока для производства сыра

 Приготовление бактериальных заквасок и бактериальных препаратов

  Свертывание молока, техника обработки сгустка и сырного зерна

  Формование и прессование сыра

 
3.5.

 М.Пыльцина. Краткая энциклопедия скорняка. Издательство - "Проф-Пресс", Ростов-на-Дону. 2000 г., 480 стр.

       Чи можна зараз сільському жителю або фермеру, просто умільцю в домашніх умовах стати кушніром, самому опанувати це стародавнє і прибуткове  ремесло? Безумовно! Коротка енциклопедія містить поради та настанови з заготівлі, зберігання,  старих способів вичинки і обробки шкур та шкурок звірів, виготовлення та пошиття шкіряних та хутряних виробів. Дана енциклопедія дає повне уявлення про шкіру  різних тварин. З її допомогою можна навчитися не тільки обробляти і облагороджувати шкіру та хутро, але й шити з них одяг та інші вироби. Опис в даній енциклопедії ілюстрований малюнками, що ще більше спрощує роботу з нею. Наводимо декілька найбільш цікавих для вівчарів розділів  з книги. Повний текс книги в форматі PDF (5,8 Мб). Мова оригіналу – російська.  

 

Краткая энциклопедия скорняка

      Некоторые главы из книги М.Пыльцина  "Краткая энциклопедия скорняка":

  2. Основные понятия, которые необходимо знать скорняку и кожевнику

 3. Первичная обработка пушно-мехового сырья

 4. Выделка меховых шкур

 4.4. Выделка мехов квашением

4.7. Обработка шкурок козлят и ягнят

4.8. Обработка меховой овчины

4.9. Обработка шубной овчины

4.10 Выделка овчин по рецептам известного русского мастера М. Рылова

4.11. Выделка овчины и мерлушек по рецептам известного русского мастера Ф. Давыдова

4.12. Технические приемы, применяемые арзамасскими скорняками при выделке овчины

4.13. Выделка овчин вятскими скорняками

4.15. Выделка дубленых овчин

 
3.6.

 Соколова З. С. и др.    Технология  сыра   и  продуктов  переработки сыворотки /З.С. Соколова, Л. И. Лакомова, В. Г. Тиняков. - М.: Агропромиздат, 1992.-335 с: ил.- (Учебники и учеб. пособия для высших учебных заведений).

     Рассмотрены комплекс требований к молоку, способы повышения его сыропригодности, общие технологические процессы производства и классификации натуральных сычужных сыров. Описаны технология наиболее распространенных видов натуральных сыров, их пороки, технохимический и микробиологический контроль, а также факторы, влияющие на выход сыра.  Приведены технология плавленых сыров, требования к сырью и особенности технологии отдельных видов, а также направления комплексного использования сырья с переработкой сыворотки и применением мембранных методов обработки.

 

      Некоторые главы из книги Соколова З. С. и др.  "Технология  сыра   и  продуктов  переработки сыворотки"

РАЗДЕЛ IV ТЕХНОЛОГИЯ ПРОДУКТОВ ИЗ СЫВОРОТКИ

§ 69. Состав  и  свойства   подсырной  сыворотки 

 § 70. Переработка   подсырной  сыворотки

§ 71. Способы  выделения сывороточных   белков

§ 72. Пастообразные   белковые   молочные   продукты 

§73. Сухие  белковые  продукты

§ 81. Сброженные   и   ферментированные продукты из сыворотки

§82. Технология органических  кислот и спирта

§83. Напитки   из   неосветленной сыворотки 

§ 84. Напитки  из осветленной  сыворотки 

Список рекомендуемой  литературы

 

3. Кулінарні рецепти

    1. Kuchnia polska – baranina (książkę kucharską Gałecka M., Kulzowa H., „Kuchnia polska”, z roku 1930)   Кухня польська – баранина (по кулінарній книзі Gałecka M., Kulzowa H., „Kuchnia polska”, видання 1930 року)

   Овеча ферма Зелений Дуб

 

    Романівські вівці це унікальна генетично чиста і одна з найбільш перспективних порід в світі.   Вона має високу плодючість (зазвичай 3-4 ягнят за окіт)  і поліестричність.   Вівці здатні приходити в охоту і давати потомство в усі сезони року.
      Романівські барани найкращі стимулятори і пробники. Вони мають високе лібідо протягом всього року і здатні в  короткі терміни охоплювати більше овець, ніж барани інших порід.

    При промисловому схрещуванні  романівських овець з іншими породами в повній мірі проявляється гібридна сила при високій плодючості.

 

Погода на фермі Зелений Дуб
  Погода в Україні
Наші партнери:
  Торф'яні субстрати для аматорів та професіоналів
  Мозаїка в архітектурі і дизайні

 

 

© 2012 ПП Кардаш   Усі права захищені. Останні зміни: 02.02.2015.